Medlemsbrev nr 5 – 2017

Åter till vardagen
För de allra flesta är nu sommarsemestern slut och vardagen har inträtt. Sommaren går fort som alltid. Men det är bara att gilla läget och fortsätta jobba på som vanligt.

Vad har hänt i sommar i vår förening?

Störningar från grannar
Under sommaren har det tyvärr förekommit en del störningar av olika slag, på sena kvällstider och nätter, i samband med fester och grillning. Styrelsen har varit i kontakt med berörda medlemmar och vi tror inte att dessa störningar kommer att upprepas. Vi vill dock uppmärksamma alla våra medlemmar på att vi ser allvarligt på störningar och ber er att ta hänsyn till era grannar samt ta del av våra trivsel- och ordningsregler.

Dålig lukt från avlopp
Det har inkommit flera klagomål från medlemmar om stopp i avloppet och/eller dålig lukt från köksavlopp, handfat och golvbrunnar. Många tror att stoppet eller lukten kommer från avlopps-stammen men så är det i regel inte.
Normalt behöver inte någon stamspolning ske förrän tidigast sex år efter nybyggnation. Enligt vår underhållsplan skall inspektion av avlopps-stammarna göras år 2019.
Som innehavare av en bostadsrätt är man själv skyldig att regelbundet göra rent avloppen, både vattenlås och synliga rör, samt golvbrunnar. Om stopp eller lukt ändå kvarstår får man kontakta en rörmokare för att få hjälp.
Skulle det då visa sig att problemet ligger i stam-ledningarna, ja då får styrelsen anlita företag för att inspektera stammarna och eventuellt utföra en stamspolning. I sådant fall kommer föreningen att ersätta medlemmen för eventuella kostnader.

Hur gör man rent?
Köp inte dyra propplösande kemikalier. Det är inte miljövänligt och kan dessutom skada rören i avloppsstammarna. Ett ”husmorstips” är att använda bikarbonat och vinäger som man bla1ndar i en bunke.

  • Häll blandningen i avloppet.
  • Det kommer att pysa, fräsa och bubbla. En naturlig och ofarlig reaktion!
  • Fyll din vattenkokare eller koka upp en kastrull med vatten
  • Häll det kokande vattnet (försiktigt naturligtvis) i avloppet.
  • Spola rikligt med kranvatten.
  • Klart!

Om detta inte skulle hjälpa måste man lossa och rensa vattenlås och rör mekaniskt. Om stoppet ändå kvarstår får man, som tidigare sagts, kontakta en rörmokare.

Plantering av ölandstok i höst
Många ölandstok i rabatterna utanför våra entréer har tyvärr dött. I samband med höststädningen i oktober kommer vi därför att ersätta dessa med nya plantor samt jordförbättra rabatterna.